Stap 1: valideer de reis.
Verandering is zich begeven van het heden door een neutrale zone (noch compleet oud, noch compleet nieuw), naar een toekomst die anders en hopelijk beter is.
In de neutrale zone voelen mensen zich onzeker, verward en onzeker. Een duidelijke en verstaanbare visie op de toekomst met ‘Wat betekent dit door mij?’, helpen ons door deze zone.
Stap 2: kijk uit voor snelheidsdrempels.
Kijk uit voor de signalen van weerstand:
- verwarring - stilte - afleidingsacties
Stap 3: maak een duidelijke wegbeschrijving.
Gebruik de volgende 6 hefbomen:
1. link aan passies 2. vernauw de kennen/doen kloof 3. genereer sociale steun 4. werk in harmonie 5. focus op gedrag 6. maak het makkelijk
Stap 4: bouw een coalitie
Je hebt een CAST nodig:
- Champions: uw advocaten van de verandering.
- Agents: zij plannen en voeren de veranderingen door.
- Sponsors: zij keuren goed, legitimeren en demonstreren eigenaarschap van de veranderingen.
- Targets: mensen die hun kennis, veronderstellingen, houding, emoties en gedrag moeten aanpassen om de verandering duurzaam te maken.
Stap 5: steek de stromingen over.
Navigeer voorzichtig door de stromingen van de veranderingen. Zijn de stromingen niet gunstig: ga ertegen in en doorbreek deze.
Dit betekent dat culturele veranderingen noodzakelijk zijn. Leiders moeten een cultureel bewustzijn opbouwen, anders leidt de cultuur de leider.
Het in lijn brengen van de cultuur is belangrijker dan culturele integratie: bouw op de sterkten van subculturen in plaats van energie te spenderen deze te willen veranderen.
Stap 6: blijf bij je boodschap.
Wees steeds duidelijk over het wat, hoe en wanneer je communiceert.
Stap 7: pas op voor de kloof.
Flexibiliteit is nodig wanneer er zich onverwachte situaties voordoen. De kunst is te voorkomen dat men terugvalt op vroegere houdingen of gedragingen.
|