Ondanks het feit dat HNW in Nederland razend populair is, publiceerde MT (Management Team) enkele maanden geleden een coverartikel met scherpe kritiek. De resultaten van verschillende studies werden ook gerelativeerd, want ze blijken gefinancierd door “belanghebbenden” (bedrijven, die software, hardware of diensten leveren om HNW mogelijk te maken).
Anderzijds is het zo dat medewerkers Het Nieuwe Werken meer en meer vragen. Een organisatie die HNW niet toestaat en niet minstens open staat om (bescheiden) initiatieven te organiseren, verliest dus zijn aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.
In ieder geval: wie HNW wil invoeren, zal de bezwaren serieus moeten nemen. Lees deze 5 kritische bedenkingen vooraleer u enthousiast start met nieuwe projecten.
1. Het nieuwe werken is niet zo efficiënt. Volgens een onderzoek van de universiteit van Nijmegen hebben mensen die regelmatig thuis-of telewerken zelfs een groter risico op burn-out. Zij werken meer geïsoleerd en vaak ook ’s avonds. Ze hebben meer kans om moeilijkheden te hebben met hun tijdsbeheer en hun gezin en sociale activiteiten lijden meer onder hun werk.
2. De communicatie verbetert niet. De nieuwe werker mailt, sms’t, twittert, chat en skypet er op los, maar het contact met de collega’s wordt er niet beter op. Voor 63% van de medewerkers is het missen van collega’s, een reden om niet thuis te werken.
3. Virtueel samenwerken is niet ideaal. Software maakt het mensen mogelijk om op afstand samen te werken, maar studies naar het functioneren van virtuele teams komen met zorgwekkende resultaten. Coördinatie is lastiger, onderlinge affiniteit tussen teamleden kleiner en wederzijds vertrouwen wordt moeilijker opgebouwd.
4. Meer productiviteit is niet zeker. Onderzoeken naar de verschillen in productiviteit als gevolg van HNW, laten wisselende resultaten zien. Een betere productiviteit is dus niet aantoonbaar. Over de invloed van creativiteit en innovatie is niets bekend. Sommigen zullen betere ideeën krijgen in hun kamertje thuis, anderen zullen meer geïnspireerd worden door gesprekken bij de koffiemachine met andere collega’s.
5. Is het zo prettig en motiverend? Urenlang in de file staan is geen goede start en al zeker geen ontspannen einde van een werkdag. Op kantoor kunnen ongewenste storingen de overhand nemen en de stress behoorlijk stijgen door allerlei omstandigheden. Maar is het thuis allemaal koek en ei? Voor velen is thuis werken ook ongezellig... en alleen. Mensen missen vaak de dynamiek en het sociale gebeuren van een werkomgeving. En vaak er zijn ook ongewenste storingen (buren, telefoons, postbode enz...), die het gewenste werkritme verstoren.
|